Kahvenin Tarihi

Kahvenin Tarihi

Bir rivayete göre kahve 6.-7.yy’da Habeşistan’da Çoban Kaldi tarafından şanseseri bulunuyor. Keçileri otlatan Kaldi, bir ağacın meyvelerini yiyen keçilerin neşeli ve zıpır olduklarını; gece uyumak istemediklerini farkeder ve kahve bu şekilde keşfedilir.

Daha sonra Habeşistan’dan Yemen’e giden kahve 15.yy’da Yemen valisi ile Osmanlı’ya geliyor ve Osmanlı’ya gelişinden 2 yüzyıl sonra, Viyana Kuşatması’nda Osmanlı’nın geride bıraktığı çuvallar vesilesiyle Avrupa’ya taşınıyor.

İyalyan’ların 2. Dünya Savaşı sonrasında bulduğu espresso makinesiyle kahve başka bir boyut kazanıyor ve Türk kahvesinin tarihteki önemi azalıyor.

Uzmanlar espresso ile karşılaştırıldığında daha az bilinen Türk Kahvesi’nin tanınmasının önündeki en büyük engelin makineleşmenin eksikliği olduğu söylemektedirler.

KAHVE DEMLEME
KRONOLOJİSİ

Türk Kahvesi'nin Faydaları

Dünyada telvesiyle ikram edilen tek kahve türü olan Türk Kahvesi, bu pişirme tekniğiyle birçok mucizeyi barındırıyor.

Bir fincanla bir ömür

Atina Üniversite’si Tıp Fakültesi’nde yapılan bir araştırma; her gün düzenli olarak Türk kahvesi içenlerde uzun yaşama oranının daha yüksek olduğuna işaret ediyor.

Kalp Dostu

Kahvenin içeriğindeki antioksidan kalp sağlığına iyi geliyor. Günde 1 fincan Türk kahvesi kalp dostu. Araştırmalar düzenli olarak Türk kahvesi içenlerde kalp ve lenf damarlarının iç yüzeylerindeki hücrelerin onarılmasıyla kalp rahatsızlığına yakalanma riskinin daha düşük olduğuna ortaya koyuyor.

Tansiyonu olan da içebilir mi?

Türk kahvesinin içeriğindeki kafein tansiyonu kısa süreli olarak yükseltirken uzun vadede düzenli olarak belirli dozda içildiği takdirde zararlı bir etkisi bulunmuyor. Ayrıca endotel yapıyı onararak yüksek tansiyonun olası etkilerini engelliyor.

Diyabet düşmanı

Alman bilim insanlarının yaptığı bir araştırmaya göre, düzenli olarak içilen günlük 600 ml ve üzerindeki kahve Tip 2 diyabete yakalanma riskini yüzde 23 oranında azaltıyor.

Karaciğer yağlanmasına karşı

Kafein, karaciğer yağlanmasına çok iyi geliyor ve iltihabı azaltıyor. Günde bir fincan kahve içenlerde karaciğer yağlanması daha az görülüyor. Ama kahvenin de aşırı tüketiminden kaçınılması gerekiyor. Aksi halde sağlığa fayda yerine zarar veriyor. Kafein nedeniyle günlük 3 fincandan fazla tüketmeyin.

Safra taşını engeller

Özellikle kadınlarda oluşma riski yüksek olan safra taşlarının günde 3 fincan kahve içen kadınlarda içmeyenlere göre yüzde 25 daha az görüldüğüne işaret ediliyor.

Alzheimer için ilaç mı?

Yapılan araştırmalar kahvenin, dünyada milyonlarca kişiyi etkileyen Alzheimer hastalığının önüne geçtiğini ortaya koyuyor. Düzenli olarak alınan kafein, bilişsel faliyetlerdeki azalmayı geciktiriyor.

Odaklanmayı kolaylaştırır

Sabah saatlerinde içilen bir fincan şekersiz kahve zihinsel fonksiyonları destekleyerek konsantrasyon kabiliyetini ve ezber gücünü artırıyor. Kakao oranı yüksek bir çikolata ile birlikte tüketildiğinde ise bu yeteneği daha çok artırdığına işaret ediliyor.

Yağları eritir

Kafein içeriği ile birlikte spordan yarım saat önce içilen Türk kahvesi spor esnasında yağ yakımını artırıyor. Adrenalin hormonu salgılatarak kalp ve dolaşım sisteminin uyarılmasını ve daha fazla enerji yakımını sağlıyor.

Bir fincan antioksidan

Telvesi ile birlikte pişirilmesi şüphesiz ki Türk kahvesinin antioksidan kapasitesini artırıyor. Böylelikle içeriğindeki polifenoller ile antikanserojen özellik kazanıyor. Yapılan çalışmalar günde 1-3 fincan içilen Türk kahvesinin birçok kanser türünden koroyucu olduğuna işaret ediyor.